Carolinas väg från sängliggande till löpare

Från sängliggande med ständig värk till en toppentid på 5-kilometersloppet Vårruset. Carolina Degerkvist, som jobbar som ”Story Architect”, har sin alldeles egna speciella framgångshistoria att berätta.

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i värsta fall rörelsehinder. Det finns en koppling till psoriasis och drygt 40 procent av de som lever med psoriasis får problem med lederna i någon form, vilket kan leda till psoriasisartrit. 0,13 till 0,25 % av befolkningen har psoriasisartrit. Sjukdomen kan vara mild och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Den drabbar både kvinnor och män och kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast i 30-55-årsåldern.

Lär dig mer om psoriasisartrit

Schematisk bild över hur lederna drabbas vid psoriasisartrit

bodymap-psa Klicka på bilden för en större version

Symtom

Psoriasisartrit kan orsaka smärta och stelhet i leder på ena sidan (asymmetrisk artrit) eller på båda sidor av kroppen (symmetrisk artrit). Trots att psoriasisartrit kan påverka alla leder i kroppen är svullnad och smärta i fingrar och tår vanligast, så kallade ”korvfingrar” eller ”korvtår”. Andra delar som också kan påverkas är nedre delen av ryggen, handleder, knän och anklar.


Dr Kenneth Henriksson, specialistläkare inom reumatologi, talar om vikten att berätta för din läkare om alla de symtom du upplever.

Läs mer

Diagnos

Psoriasisartrit delar symtom med andra artritiska sjukdomar som reumatoid artrit (RA – ledgångsreumatism) och gikt, vilket kan göra det svårt att ställa diagnosen i vissa fall, särskilt tidigt i sjukdomsstadiet. Det finns inget enskilt, definitivt test för att diagnostisera psoriasisartrit, så diagnosen ställs med hjälp av patientens sjukdomshistoria, och en serie av tester och uteslutningsmetoder kan bli nödvändiga för att ställa korrekt diagnos.


Dr Kenneth Henriksson, specialistläkare inom reumatologi, berättar om de olika undersökningar som brukar göras för att ställa en diagnos.

Läs mer

Behandling

Trots att det för närvarande inte finns något botemedel för psoriasisartrit finns det olika behandlingsalternativ för att minska smärtan, reducera svullnaden och inflammationen i lederna. Den behandling som ordineras beror på sjukdomens svårighetsgrad, för de flesta blir det nödvändigt med någon form av medicinering.


Dr Kenneth Henriksson, specialistläkare inom reumatologi, berättar mer om de behandlingsmöjligheter som finns.

Läs mer

När man lever med en reumatisk sjukdom är det väldigt individuellt hur man upplever sjukdomen och hur den påverkar livskvaliteten. Att känna sin egen kropp och ha kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen kan underlätta livet på många sätt.  Att veta vilka möjligheter till vård som finns och vilka rättigheter man har, gör kontakterna med sjukvården lättare och en bra dialog med vårdteamet gör behandlingen enklare. Att göra vad man kan för att må bättre rent generellt, har ofta en välgörande inverkan på både kropp och själ.

Så även om reumatisk sjukdom inte går att bota så finns det vardagsnära knep att ta till för att må lite bättre.

Här hittar du information, tips och annat intressant som kan underlätta vardagen för dig som lever med reumatisk sjukdom

Dialog med vården för dig med psoriasisartrit (PsA)

Här kan du läsa om vilka specialister som kan underlätta livet för dig som har psoriasisartrit (PsA) och hur du får mesta möjliga hjälp av ditt vårdteam.

Du kommer troligtvis att möta en rad olika yrkeskategorier under din behandling. Det här är några av dem.

Reumatolog

Den läkare som ställde diagnos på din sjukdom var förmodligen reumatolog. Reumatologen kan förklara hur behandlingen fungerar, svara på dina frågor om biverkningar och hur de kan hanteras. Han/hon kan även remittera dig vidare till andra specialister.

Reumatologsköterska

Sjuksköterskan har en viktig roll i teamet runt patienter med reumatiska sjukdomar, och är en del i teamet som hjälper till vid initiering av behandling, monitorering av din sjukdom och uppföljning av insatser.

Sjuksköterskan kan erbjuda hjälp, lyssna på dina problem och ge dig information om din sjukdom och behandling. Sköterskan kommer även fråga dig om din allmänna hälsa.

Din allmänläkare

Allmänläkaren kan hjälpa dig med lämplig kost och motion och om du har några problem med behandlingen. Läkaren kontrollerar din allmänna hälsa och kan även föreslå olika lösningar om du till exempel känner dig nedslagen.

Andra som kan medverka i din vård är:

  • En dermatolog (hudspecialist) som behandlar hudsymtomen.
  • En arbetsterapeut som hjälper dig klara vardagen så bra som möjligt.
  • En sjukgymnast som hjälper dig få ökad rörlighet och förbli aktiv.

Checklista för att få ut mer av läkarbesöket

Webbplatsen använder cookies. Genom att använda denna webbplats samtycker du till att vi kan lagra och få åtkomst till cookies på din enhet för att optimera din användning av webbplatsen. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng