Psoriasisartrit Carolinas väg från sängliggande till löpare

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i värsta fall rörelsehinder. Det finns en koppling till psoriasis och drygt 40 procent av de som lever med psoriasis får problem med lederna i någon form, vilket kan leda till psoriasisartrit. 0,13 till 0,25 % av befolkningen har psoriasisartrit. Sjukdomen kan vara mild och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Den drabbar både kvinnor och män och kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast i 30-55-årsåldern.

Symtom

Psoriasisartrit kan orsaka smärta och stelhet i leder på ena sidan (asymmetrisk artrit) eller på båda sidor av kroppen (symmetrisk artrit). Trots att psoriasisartrit kan påverka alla leder i kroppen är svullnad och smärta i fingrar och tår vanligast, så kallade ”korvfingrar” eller ”korvtår”. Andra delar som också kan påverkas är nedre delen av ryggen, handleder, knän och anklar.

Läs mer

Diagnos

Psoriasisartrit delar symtom med andra artritiska sjukdomar som reumatoid artrit (RA – ledgångsreumatism) och gikt, vilket kan göra det svårt att ställa diagnosen i vissa fall, särskilt tidigt i sjukdomsstadiet. Det finns inget enskilt, definitivt test för att diagnostisera psoriasisartrit, så diagnosen ställs med hjälp av patientens sjukdomshistoria, och en serie av tester och uteslutningsmetoder kan bli nödvändiga för att ställa korrekt diagnos.

Läs mer

Behandling

Trots att det för närvarande inte finns något botemedel för psoriasisartrit finns det olika behandlingsalternativ för att minska smärtan, reducera svullnaden och inflammationen i lederna. Den behandling som ordineras beror på sjukdomens svårighetsgrad, för de flesta blir det nödvändigt med någon form av medicinering.

Läs mer

När man lever med en reumatisk sjukdom är det väldigt individuellt hur man upplever sjukdomen och hur den påverkar livskvaliteten. Att känna sin egen kropp och ha kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen kan underlätta livet på många sätt.  Att veta vilka möjligheter till vård som finns och vilka rättigheter man har, gör kontakterna med sjukvården lättare och en bra dialog med vårdteamet gör behandlingen enklare. Att göra vad man kan för att må bättre rent generellt, har ofta en välgörande inverkan på både kropp och själ.

Så även om reumatisk sjukdom inte går att bota så finns det vardagsnära knep att ta till för att må lite bättre. Här kommer några tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig i vardagen.

Från sängliggande med ständig värk till en toppentid på 5-kilometersloppet Vårruset. Carolina Degerkvist, som jobbar som ”Story Architect”, har sin alldeles egna speciella framgångshistoria att berätta.

Carolina talar snabbt och engagerat i telefon – det märks att hon brinner för att berätta sin historia för att kunna hjälpa andra. Samtalet pausas någon sekund när hon guidar en medarbetare till rätt mötesrum och sen är hon igång igen – full av liv och optimism. Men det har inte alltid varit så.

För Carolina började det som 33-åring med att hon fick ont i sitt ben, en värk som inte ville ge med sig. Reumatism finns i släkten så redan vid det första besöket på vårdcentralen misstänkte hon att det kunde handla om något sådant, men läkarna höll inte med.

– Läkarna lyssnade inte på mig. Jag blev bara hemskickad med Ipren efter varje besök. Det var först efter fjärde besöket som jag fick en remiss till en reumatolog istället, och det var efter att läkaren uppgivet frågat mig om råd, säger Carolina.

Carolina var sängliggande och en natt, när det var som värst, kräktes hennes minsting på henne utan att hon kunde vända sig bort. Carolinas man fick hjälpa henne att rulla bort. Smärtan och stelheten var hemsk, hon beskriver den som ”brännande knivar i muskelfästet”, och huvudet var som bomull.

Till slut hamnade Carolina hos en hudläkare som kunde konstatera att hennes torra hårbotten berodde på psoriasis och att ledvärken därmed antagligen kunde vara psoriasisartrit. Efter en röntgenundersökning som visade svåra inflammationer i muskelfästena bekräftades misstankarna.

Vikten av att vara påläst

Eftersom Carolina har allergiska barn, är hon van vid att man som patient måste stå på sig för att få tillgång till det man har rätt till. Psoriasisartrit är viktigt att upptäcka tidigt för att hindra större funktionsnedsättningar. Idealet är att börja behandla inom sex månader efter uppkomsten av sjukdomen, men för många dröjer det upp till sex år innan man får en diagnos och tillgång till behandling. Där har patienten själv en viktig roll att driva på och utmana läkarna anser Carolina.

– Om du är ordentligt påläst så kan du föra en dialog med läkaren och argumentera för din sak. De flesta i min situation som jag träffar har blivit felaktigt hemskickade med värktabletter till en början, säger hon.

Carolina
"Om du är ordentligt påläst kan du föra en dialog med läkaren och argumentera för din sak."

Det finns mycket information på internet att hämta och Carolina tipsar speciellt om olika Facebookgrupper där man både kan ”skriva av sig” om sina problem och fråga om andras upplevelser.

Argumenterandet med läkarna gav resultat. Misslyckade behandlingar med ipren och kortison gjorde henne sjukare och det var först när hon tjatat till sig ett biologiskt läkemedel som förbättringarna kom. För många kan det ta månader innan de känner skillnad men Carolina blev bättre redan nästa morgon.

– Dagen efter kunde jag sätta mig själv upp i sängen, det var en fantastisk känsla, säger Carolina.

Träningen central för Carolina

Carolina har alltid tränat. Inte på tävlingsnivå utan med syftet att ha en sund och stark kropp. Eller ”för att ha någonstans att bo i när jag blir äldre”, som hon själv uttrycker sig. Tack vare sin behandling som håller sjukdomen i schack, har hon kommit igång med sin träning igen och kunde redan nästa år efter påbörjad behandling ställa upp i löptävlingen Vårruset.

– Det var en nästan religiös upplevelse att springa Vårruset och dessutom på en bra tid, säger hon

Det är dags för Carolina att återgå till jobbet, men hon lämnar oss med en fin uppmaning om gemenskap:

– Psoriasis och psoriasisartrit är en sjukdom som inte bara kan drabba hårt rent fysiskt utan även socialt. Många som har sjukdomen står i skuggan av livet och ser på av rädsla för att andra ska avvisa dem på grund av sjukdomen. Låt oss tillsammans bryta denna sociala isolering och skapa en gemenskap där inte bara de som lever upp till normen får vara med. Våga fråga!

Carolinas tips:

  • Var påläst om din sjukdom
  • Ge inte upp om du inte får hjälp av vården
  • Våga fråga!

Det här är Carolina

Ålder: 39 år
Bor i: Stockholm
Jobbar med: Kommunikation (Story Architect)
Gillar: Träning och familjelivet

Webbplatsen använder cookies. Genom att använda denna webbplats samtycker du till att vi kan lagra och få åtkomst till cookies på din enhet för att optimera din användning av webbplatsen. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng