Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i värsta fall rörelsehinder. Det finns en koppling till psoriasis och drygt 40 procent av de som lever med psoriasis får problem med lederna i någon form, vilket kan leda till psoriasisartrit. 0,13 till 0,25 % av befolkningen har psoriasisartrit. Sjukdomen kan vara mild och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Den drabbar både kvinnor och män och kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast i 30-55-årsåldern.
Symtom
Psoriasisartrit kan orsaka smärta och stelhet i leder på ena sidan (asymmetrisk artrit) eller på båda sidor av kroppen (symmetrisk artrit). Trots att psoriasisartrit kan påverka alla leder i kroppen är svullnad och smärta i fingrar och tår vanligast, så kallade ”korvfingrar” eller ”korvtår”. Andra delar som också kan påverkas är nedre delen av ryggen, handleder, knän och anklar.
Diagnos
Psoriasisartrit delar symtom med andra artritiska sjukdomar som reumatoid artrit (RA – ledgångsreumatism) och gikt, vilket kan göra det svårt att ställa diagnosen i vissa fall, särskilt tidigt i sjukdomsstadiet. Det finns inget enskilt, definitivt test för att diagnostisera psoriasisartrit, så diagnosen ställs med hjälp av patientens sjukdomshistoria, och en serie av tester och uteslutningsmetoder kan bli nödvändiga för att ställa korrekt diagnos.
Behandling
Trots att det för närvarande inte finns något botemedel för psoriasisartrit finns det olika behandlingsalternativ för att minska smärtan, reducera svullnaden och inflammationen i lederna. Den behandling som ordineras beror på sjukdomens svårighetsgrad, för de flesta blir det nödvändigt med någon form av medicinering.
När man lever med en reumatisk sjukdom är det väldigt individuellt hur man upplever sjukdomen och hur den påverkar livskvaliteten. Att känna sin egen kropp och ha kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen kan underlätta livet på många sätt. Att veta vilka möjligheter till vård som finns och vilka rättigheter man har, gör kontakterna med sjukvården lättare och en bra dialog med vårdteamet gör behandlingen enklare. Att göra vad man kan för att må bättre rent generellt, har ofta en välgörande inverkan på både kropp och själ.
Så även om reumatisk sjukdom inte går att bota så finns det vardagsnära knep att ta till för att må lite bättre. Här kommer några tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig i vardagen.