Burkar blir svåröppnade, strumpor svåra att nå och plastkassar för otympliga att bära. Reumatiska sjukdomar kan orsaka problem i vardagen. Men det finns hjälp. Reumatikerlinjen guidar dig till de bästa hjälpmedlen, vad du har rätt till och vart du ska vända dig.
Till att börja med, vad är ett hjälpmedel egentligen? Många tänker att det är något man köper i en specialistaffär eller via reumatologen. Men hjälpmedel, tycker vi, kan lika gärna finnas som smarta lösningar i vardagen eller i din lokala livsmedelsaffär. För dig med svaga nypor kan ett mjölkpaket öppnas med ett specialverktyg från en specialistbutik, men kanske lika gärna genom att trycka fast paketet i besticklådan eller använda en sax med extra tjockt handtag från livsmedelsaffären.
Hur får jag tag på hjälpmedel?
Ett första steg kan vara att fråga din reumatolog eller en arbetsterapeut vilka subventionerade hjälpmedel som finns tillgängliga. Du kan få kontakt med en arbetsterapeut via vårdcentralen. Landstingen, regionerna och kommunerna måste erbjuda hjälpmedel till den som behöver det, men tolkningen av det skiljer sig kraftigt åt i olika delar av Sverige. Större hjälpmedel som rullstolar eller stora omgörningar i hemmet brukar inte vara några problem, men i övrigt är det ofta lokala skillnader och ibland upp till enstaka individer att ta beslut. Trenden är tyvärr nedåtgående där landstingen beviljar allt färre subventioneringar.
Ett andra steg är att under en vecka skriva upp alla problem som dyker upp på grund av din reumatism. Det kan vara till exempel svåröppnade förpackningar, ömma fötter eller problem att greppa saker. När du har din lista så kan du söka lösningar online på en specialistaffär som Varsam eller Reuma Shop, fråga i ett forum som Facebookgruppen Vi som lever med reumatism, eller bara fråga runt i din omgivning. På Vårdguidens Tema hjälpmedel finns även många bra tips.
Vad kan jag få hjälp med av hjälpmedel?
Det enkla svaret på den frågan är ”det mesta”. Tre sätt att dela upp dina problem efter:
- aktivitet (matlagning, påklädning, hygien osv.)
- plats (köket, vardagsrummet, utomhus osv.)
- problem (dåligt grepp, svårigheter att böja sig, smärta i armbåge osv.)
Hjälpmedelsbutiker är oftast sorterade efter aktivitet eller plats. Men problem med grepp eller att böja sig är problem som återkommer ofta och överallt. Då kan lösningen vara en greppduk för bättre grepp eller en smidig vikbar griptång för att undvika böjning.
Enklast är att gå in på en välsorterad webbplats med hjälpmedel och se vad som finns tillgängligt för just dina problem. Längre ner i texten finns en lista på bra webbplatser.
10 smarta hjälpmedel och tips
Alla människor är olika och det finns inga universella lösningar på alla problem. Men här listar vi tio vanliga problem och förslag på lösningar.
- Svårt att få upp barnsäkra lock
Lösning: Spara på gamla, icke barnsäkra lock. Be en bekant eller någon i affären att öppna locket och ersätt det med ett vanligt. - Smycken är svåra att sätta ihop
Lösning: Fråga efter smycken med magnetfästen - Obekväm käpp eller krycka
Lösning: ”Reumatikerkryckan”, speciellt utvecklad och anpassad för reumatiker. - Svårt att få upp åtsittande lock i köket.
Lösning: Silikonduk som ger perfekt grepp. - Tunga tvättkorgar eller krukor som måste flyttas.
Lösning: Tvättkorg med hjul från Ikea eller hjulställning från Clas Ohlson. - Svårt att få upp mindre saker med händerna.
Lösning: Plocktångar är det kanske mest populära hjälpmedlet bland reumatiker.