Allmänt Vem av oss behöver sitta för att orka kappseglingen?

Unga Reumatiker uppmärksammar osynliga funktionsnedsättningar

Vi behöver prata om något som inte syns. Reumatiska sjukdomar bland barn, ungdomar och unga vuxna.
I samband med Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober startar Unga Reumatiker kampanjen #synsintefinnsinte för att uppmärksamma både kollektivtrafiksbolag och medresenärer på att det inte alltid syns utanpå vem som behöver sitta på bussen. Det är svårt att se vem som lever med en reumatisk sjukdom och därför är det viktigt att sprida kunskap om hur vardagen kan vara för den som är ung och lever med en diagnos.

I genomsnitt drabbas en ung person av reumatisk sjukdom varje dag. Då det oftast inte syns utanpå möts många av oförståelse från omgivningen. Madeleine Beermann, ordförande i Unga Reumatiker, berättar att många av deras medlemmar inte vågar fråga efter sittplats på bussen eftersom de är rädda för att inte bli trodda eller nekade eftersom de kan uppfattas som unga och friska.  – Vår vardag består ofta av smärta och trötthet och även om sjukdomen inte syns är den ständigt närvarande. Det blir extra jobbigt att behöva kämpa mot både smärta och andra människors oförståelse, säger Madeleine.

Målet med kampanjen är att öka förståelsen för att det kan vara påfrestande att åka kollektivtrafik med en osynlig sjukdom och att det inte krävs yttre attribut för att vara i behov av en sittplats. Man vill att kollektivtrafikbolagen ska inkludera osynliga funktionsnedsättningar till de prioriterade sittplatserna och det har även tagits fram en ny symbol för osynliga sjukdomar.

www.synsintefinnsinte.se kan man läsa mer om den nya symbolen, testa vem man tror behöver sitta på bussen eller följa Unga Reumatikers medlemmar som delar med sig av sina berättelser under #synsintefinnsinte.

Hjälp till och sprid budskapet
Kampanjen startar måndagen den 9 oktober och det pågår aktiviteter varje dag under hela veckan.
Hjälp gärna till att sprida budskapet genom att följa Unga Reumatiker i sociala medier och dela kampanj-inläggen med hashtag #synsintefinnsinte

#synsintefinnsinte

Unga Reumatikers förslag på symbol för osynliga sjukdomar

www.synsintefinnsinte.se
www.facebook.com/UngaReumatiker
Instagram @Ungareumatiker
twitter @UReumatiker

Läs gärna insändaren i GP
http://www.gp.se/nyheter/debatt/reservera-plats-f%C3%B6r-oss-med-osynliga-sjukdomar-1.4706749

#synsintefinnsinte är ett samarbete med AbbVie.

Webbplatsen använder cookies. Genom att använda denna webbplats samtycker du till att vi kan lagra och få åtkomst till cookies på din enhet för att optimera din användning av webbplatsen. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng